Pagrindinis / Blogas / Įrangos atsinaujinimas - pagaliau norimi rezultatai

Įrangos atsinaujinimas - pagaliau norimi rezultatai

2021.03.28
#įranga #filmavimas #youtube #hdmi #nikon #panasonic #lumix #gx80

Visas noras pagerinti vaizdo kokybę bent šiek tiek, vedė prie labai vingiuoto kelio. Pabandysiu aprašyti savo kelionę, gal kas nors pasimokys iš mano klaidų 😉

Pirma (ir didžiausia) klaida - klausyti kitų Youtuberių rekomendacijų

Turėjom kažkada tokią keistą laidą Baltojo Katino Svetainė. Kuo toliau, tuo labiau pradedu suprasti, kad Youtube daugiau mažiau yra tiesiog tos laidos evoliucija.

Pirmieji žingsniai tuo domintis vedė prie didelių Youtuberių, kurie rodė Canon fotoaparatus už 800-900 EUR, teigdami, kad tai vienintelis būdas filmuoti, nes čia pats pigiausias fotoaparatas sugebantis duoti Clean HDMI! (Kas tas Clean HDMI - sugrįšiu vėliau).

Nutariau, kad tiek investuot nenoriu. Ėmiau ieškoti Web kamerų.

Vėl, visas Youtube man sakė: Logitech C920!

Bet ties čia jau suvokiau du dalykus:

  • Apšvietimas svarbu
  • Turiu prastą apšvietimą

Nutariau pagriebti Razer Kiyo:
Razer Kiyo

Nes ši turi reguliuojamą lemputę priekyje, o vaizdo kokybė mano akiai buvo geresnė už Logitech C920. Beje, kaina net šiek tiek mažesnė 🙂

Na ir tai tikrai nuostabi Web kamera, tikriausiai 90% video nufilmuoti su ja ir verta kiekvieno cento (~90 EUR).

Bet... norisi kažko daugiau

Kad ir kokia nuostabi Razer Kiyo, norėjosi pagerint kokybę, o šiai kamerytei gi nepakeisi objektyvo, nieko neprigalvosi...

Grįžau prie fotoaparato idėjos. Žmona turėjo (ir vis dar turi) Nikon D3300 - 2014 metų veidrodinis fotoaparatas, jau tada jis tekainavo ~400 EUR. Na bet HDMI kabelį nutiestus nuo jo iki kompiuterio, nieko nesigavo 🙃 Nes abu perduoda signalą, nei vienas nepriima. Bandžiau jungt per USB, bet gavau daugiau mažiau špygą (tiesa, gan neseniai Canon ir Panasonic paleido galimybę savo kameras per USB naudot kaip webcam, tai pasirodo įmanoma, tereik noro)

Sužinojau, kad man reikia dalyko vadinamo HDMI Capture Card t.y. kortos kuri geba priimti HDMI signalą

HDMI Capture Card epopėja

Pradėjau domėtis, suradau, kad du esminiai žaidėjai yra Elgato ir AverMedia. Šviežiai rinkoje buvo pasirodęs ir Razer Ripsaw. Pirmoji versija buvo AverMedia rebrand, kuri išpeikta kritikų, bet apie antrą versiją (Razer Ripsaw HD), atsiliepimai buvo labai geri. Įvairūs video rodė palyginimus, ir ten Razer pasirodė geriau. Ir esminis pliusas - jį ėjo tiesiog nusipirkti Lietuvos e-shopuose, kai tuo tarpu nei Elgato, nei AverMedia tuo metu čia nei kvapo nebuvo.

Pirmas dublis

Plokštė buvo nepigi (157 EUR), sukandau dantis ir užsakiau. Pažadas, kad kokybė bus stebuklingai geresnė, laimėjo.

Užsakiau 1a.lt (Tada buvo šviežiai nupirkta Senukų). Pristatymo terminą nurodė absurdiškai ilgą - 23d.d. (nors pabuvus karantine, dabar jis normalus atrodytų). Dėl to užsakymą atšaukiau.

Įdomioji dalis: atšaukiau liepos 16d, gavau rugpjūčio 21d. t.y. beveik pusantro mėnesio laiko, dar parašiau viso 12 emailų.

Kol pinigai buvo kažkur Senukų buhalterijoje, sukaupiau drąsą ir užsakiau kitą kortą.

Antras dublis

Užsakiau iš SkyTech. Tiesiog gavau norimą kortą per protingą pristatymo laiką 🙂 įmanoma ir taip pasirodo.

Ką sužinojau, kad mūsiškis Nikon D3300 sugeba duoti Clean HDMI, tereikėjo šiek tiek pasidomėti. Clean HDMI reiškia, kad atiduodamas vaizdas yra visiškai švarus, nes pats ekranėlis turi krūvą informacijos: baterijos lygis, režimai, žali kvadratai rodantys fokusą... Pasirodo dauguma biudžetinių fotoaparatų tyčia neleidžia to išjungti, kad va neitų turėt pigios kameros prijungtos prie kompo. Bet va Nikon čia mūsų nepavedė, pigus fotoaparatas turėjo tai ko reikia.

Tik vienas mažas niuansas - po 30min išsijungia. Bet tai vyksta garsiai, tai tiesiog atitraukia dėmesį kelioms sekundėms. Išjungtus ir vėl įjungus toliau viskas veikia.

Ir galiausiai pavyko nufilmuoti pirmą video su veidrodiniu fotoaparatu!
Pamoka: Python Flask - Duomenų bazės

Kaip sakoma - Ne stebuklai.... Pasimatė aibė problemų:

  • Autofocusas grybavo nuolatos
  • Vaizdas tamsus ir objektyvas turėjo daug vargo (nors už lango saulė švietė ir virš stalo šviečia LED juosta)
  • Matėsi praktiškai tik mano veidas

Ir net visa tai ignoruojant, prasidėjo problemos su mano Razer Ripsaw HD.
Norėjau pabandyt filmuot ant Linux - ❌
Pabandžiau ant MacOS - ❌
O tai visai liūdino, nes dirbti Windows aplinkoje man nepatinka. Nesinorėjo visų video ten filmuoti vien dėl to...

Galiausiai net ant Windows reikėjo pravargti gerą pusvalandį - valandą, kad priverst kamerą veikti, o kamerai išsijungus (po 30min), procesas iš naujo.

Atkasiau įspėjimus kalbančius apie neužtektinai energijos USB. Bandžiau paleisti ant kito USB, bandžiau kitus kompiuterius, net PCI-E plokštę su USB išėjimais įdėti. Nieko.

Galiausiai radau, kad Razer oficialiai palaiko tik Xbox One ir PS4 konsoles. Visa kita gali veikti/gali neveikti. Mane tai gan stipriai sunervino, nes pinigai išmesti į balą...

Trečias dublis

Kaip sakoma, grįžau prie braižymo lentos. Pavyko rasti Elgato kortą Lietuvoje. Kainavo 200 EUR, bet jungėsi ne į USB, o tiesiai į PCI-E. Turėjo dar visokių fainų fyčerų.

Buvo prasidėjęs karantinas, mano pajamos buvo gan stipriai sumažėjusios... Bet vis tiek nutariau užsakyti.

Šį kartą plokštė manęs nenuvylė. Viskas veikė be jokių problemų, kokybė rodos geresnė, veikė jau su visomis OS. Vienintelis minusas, kad skirta geimams ir max raiška Full HD (1080p 80), na bet mano kamera sugebėjo tik 1080p 24 atiduoti, tai to buvo per akis. Čia buvo momentas, kai visai patapau Elgato fan boy 😄

Vargais ne galais pavyko parduoti ir Razer Ripsaw HD. Gaila, tik už 90 EUR, bet na geriau nei nieko...

Ketvirtas dublis

Namuose atsirado Mac Mini. Naudoju jį po šiai dienai kaip po darbinį kompiuterį. Būtent į šią versiją ėjo įdėt papildomo RAM, tai 8GB iškeitus į 32GB, tapo visai neblogu darbiniu arkliuku.

Vienintelė problema: mano Elgato HD 60 Pro nėjo naudoti, nes nu... Nėra PCI-E jungčių tame MacMini. O filmuoti ant jo norėjau.

Per skelbimus pavyko rasti Elgato CamLink 4k gera kaina. Iš bendravimo pasirodė, kad bičas kažkur Norvegijoj pavogė ją, nes pats nelabai suprato kam ir kodėl ji reikalinga, o pakuotė panašu, kad net nebuvo pradaryta, tik kažkoks lipdukas su Norvegišku aprašymu. Na bet mano moralės sensoriai buvo jau nusilpę. Didžiaugiausi gavęs gerą daiktą gera kaina. (100 EUR).

Ši korta veikia per USB, bet nėra jokių nesąmonių kurios buvo su Razer Ripsaw HD. Veikia ant visų kompiuterių, su visom OS, ir dar priedo - palaiko 4k 😊 Ar jau minėjau, kad tapau Elgato fan boy? Susimoki ekstra, bet turi kokybišką, gerai veikiantį daiktą be jokių nesąmonių.

Tiesa, tikriausiai reiktų parduoti tą Elgato HD 60 Pro... Bet kol kas pasilaikysiu, gal kada sugalvosiu situaciją, kai norėsiu filmuoti kitą kompiuterį ir tuo pačiu dar kameros vaizdą turėti 😉

Grįžtam prie fotoaparato

Okey, su HDMI pagaliau viskas gerai, bet pats fotikas vis dar neitin kokybišką vaizdą fiksuoja. Vėl kreipiausi į Youtube pats nieko neišmanydamas. Vėl gavau neitin gerą patarimą... Vis dar naudojau taip vadinamą Kit Lense t.y. objektyvą kuris buvo pridėtas prie fotoaparato jį perkant. Gavau patarimą, kad tereik plačiakampio objektyvo ir bėdos dings! Susiradau Nikon objektyvą 10-20mm. Peržiūrėjau apžvalgas, visi teigė, kad va labai pigus, bet nuostabus objektyvas! Net keli video buvo su identišku fotoaparatu filmuojant lauke. Na tikrai labai gerai atrodė! Pavyko gauti tuo metu labai gera kaina (apie 250 EUR, kai kitur buvo 300+), bet reikėjo laukt pusantro mėnesio.

Išlaukiau, buvau daugiau mažiau apstaugtas žmonos kokius Š čia perku... Na bet galiausiai uždėjau. Ir... ne stebuklai 🙃
Platus kampas visai gerai čia veikė, bet kokybė buvo nekažką. Ties šia riba buvo kone lūžis, kad velniop viską, išparduot ir judėt toliau... Na bet bandžiau toliau. Pradėjau domėtis apšvietimu, sujungus N lempų pasidarė pakenčiama. Rodos kelis video su juo pavyko tada nufilmuoti.

Po kurio laiko sužinojau ką reiškia tas F skaičius. Nemokamas objektyvas turėjo 3.5, o šis 4.5. Uždėjau seną objektyvą ir pamačiau daug geresnę kokybę, o atitraukus kamerą pavyko net gauti pusėtiną vaizdą, kur matosi jau ir dalis kūno. Vėl smūgis į paširdžius, nes pinigai ir laukimas į balą, nieko realiai pirkt nereikėjo...

Na bet sužinojau labai svarbią charakteristiką, pagal kurią man ir reikėjo rinktis objektyvą. Pasidairiau kitų objektyvų, pamačiau kainas viršijančias 1000 EUR, ir dingo noras. Nutariau filmuot su tuo ką turiu.

Grįžtam prie Web kameros

Padariau keletą video, daug maž susitaikiau su ta kokybe. Na bet šiaip ar taip turiu nenaudojamą web kamerą, nutariau įnešti šiek tiek naujų vėjų - filmuoti su dviem vienu metu, o po to, jau montuojant pamaišyti vaizdus.

Šis video taip ir neišėjo, nes kilo kelios techninės problemos, bet žiūrint įrašą, gavau dar vieną smūgį į paširdžius. Vaizdas iš seno gero Razer Kiyo atrodė geriau, nei iš veidrodinio fotoaparato... 🙃 Gavos kone taip, kad visos investicijos (apart web kameros), visi nervai, visas sugaištas laikas buvo realiai veltui.

Na bet šaltais nervais nurinkau viską, web kamerytę pastačiau į filmavimo poziciją, nurijau kartėlį ir judėjau toliau, kaip sakoma - bent turiu iš ko pasimokyt.

Nauja viltis

Praėjo nemažai laiko, išsilaižiau žaizdas, vėl kilo noras patobulinti kokybę 😄

Tik dabar jau toks randuotas, gyvenimo matęs karys buvau. Ieškodamas informacijos jau sugebėjau užuosti kai man tik kažką įbrukti bando.

Atradau Spencer Whiteman kanalą (ir po to krūvą kitų Gx80 fainų)
Over A Year With The Panasonic Lumix GX85

Pamačiau kaip nuoširdžiai žmonės džiaugiasi šiuo fotoaparatu. Ir kaip giria jo labai pigius (Palyginus su Nikon) objektyvus. Objektyvas už 180 EUR buvo realiai geriau už tuos, kurie kainavo virš 1k EUR mūsų Nikon.

Nutariau eilinį kartą nuryti karčią piliulę, pasitikėti pavieniais Youtuberiais ir užsisakyti naują fotoaparatą.

Neapsieita be kuriozų, realiai gauti fotoaparatą užtrukau beveik du mėnesius... Nes nu karantinas ir gauti kažką nėra taip paprasta 🙂 Bet galiausiai (šį ketvirtadienį) gavau savo Panasonic Lumix GX80 (Fun fact: Europoje jie yra GX80, Amerikoje tas pats modelis yra GX85. Panasonic logika).

Finalas (kol kas)

Gavus fotoaparatą, gavus reikiamą objektyvą (na dar reikėjo iki TopoCentro palėkt Micro HDMI) ir pajungus prie kompiuterio... Aš buvau apšalęs 🤩 Už reliatyviai pigiai (~440 EUR fotoaparatas, 330 EUR objektyvas), gavau labai labai gerą kokybę. Na nenoriu užkelt kartelės per aukštai, nes po to kritikuosite kitus video, bet tikrai pirmą kartą po visų nusivyliumų nuoširdžiai nustebau. Patapau ir Panasonic Lumix ir apskritai visų Micro 4/3 formato fan boy 😄

Jeigu būčiau klausęs tik populiarų Youtuberių, tai turbūt viskas būtų pasibaigę kokiu 5k EUR setupu. Na tiksliau vargu ar būtų, nekiščiau tokių pinigų į hobį 🙂 O šiek tiek kritinio mąstymo ir pasidomėjimo ta tema privedė prie kur kas mažiau žinomų kanalų ir nuoširdžių patarimų.

Taigi su jumis sveikinasi naujas šeimos narys:
GX80 + Sigma 16mm f1.4 👋

Autorius

Šarūnas Navickas
Šarūnas Navickas
Projekto iniciatorius, video autorius, puslapio programuotojas

Šiuo metu Duomenų Inžinierius Ovoko

Komentarai
Šis puslapis naudoja sausainėlius Kam naudojami sausainėliai?