Pagrindinis / Blogas / Kodėl šios pamokos nemokamos?

Kodėl šios pamokos nemokamos?

2020.01.23
#kodėl #nemokamos #video #programavimo #pamokos

Tai yra natūralus klausimas, pakankamai dažnai užduodamas.

Rinka užpildyta tokiais gigantais kaip Udemy ir visi jie siūlo pamokas už centus (nu ok, dešimtis eurų). Yra krūvos pavienių puslapių kurie atiduoda visas pamokas už 20-30 EUR.

Žemai kabantis vaisius būtų ir man padaryt turinį mokamą, tik nu lietuviškai ir pigiau.

Realybė

Realybė yra tokia, kad srautas yra pakankamai nišinis ir mažas. Prigrūst reklamų ir uždirbt 30ct į metus nematau jokio tikslo. Apmokestint ir iš to uždirbt keletą eurų, bet tuo pačiu atstumti tuos, kuriems gal to labiausiai reikia? Irgi kvaila.

Taip, yra Patreon ir kitos platformos kurios kaip tik tokias problemas ir sprendžia. Šio varianto neišsižadu, bet tai atneša tam tikrų implikacijų kurios man nelabai patinka:

  • Tam tikra prasme žmonės moka už turinį. Tai įneša savotišką suvaržymą, nes žmonės tikisi tam tikros kokybės ir gal būt tam tikro dažnumo

  • Kaip skatinimas dažniausiai naudojamas kažkoks uždaras turinys. Aš vėlgi nenoriu atriboti tų žmonių, kurie nori, bet negali sau leisti finansiškai. Ir nekalbu apie tą argumentą, kad keli EUR tai čia kavos puodelis ir t.t... Tiesiog dalis yra mokiniai ir dalis elementariai neturi kaip sumokėti internetu :)

Tai kaip gi projektui išsilaikyt?

Paprastai tariant - visad yra mana kišenė. Nėra taip jau neįtikėtinai brangu išlaikyti (~40 EUR metams), kai visą brangiausią dalį nudirbu pats (puslapis, filmavimas, montavimas).

Nors vieną idėją vis tik turiu. Po biškį kuriu taip vadinamąją Cookbook kodui, kol kas konkrečiai Python. Yra angliškų variantų, konkrečiai David Beazley. Tikslas būtų lietuviškas variantas (bet ne vertimas ar plagijatas, o tik panaši idėja). Taip, joks aš ne rašytojas, bet tuo pačiu vadinamieji Cookbook yra ne tiek knygos, kiek patarimų rinkiniai. Planuoju tiesiog parduoti PDF'us (mobi, epub ir kitus formatus prie to paties) (išskirtiniais atvejais kelis spausdintus Hardcover variantus), kur kartą nusipirikus visi ateities pataisymai ir atnaujinimai nemokami, su minimalia suma (pvz. 10 EUR), maksimalia pasirinktinai. Traktuoti tai kaip paramą duodant atgal šiek tiek vertės. Žinoma, HTML variantą daryti prieinamą pačiame puslapyje.

Bet vėlgi, nežinia kiek turėsiu motyvacijos ir laiko tam.

Kas man iš to?

Visų pirma - gera karma. Pačiam kažkados to labai reikėjo, dabar atiduotu savo duoklę ateities kartoms. Iš kitos pusės, tai tam tikra reklama sau.

Nežinau kiek man pačiam to reikia, bet gal būt ateityje prie projekto prisijungs daugiau žmonių, ir būtent tai jiems bus pagrindinis pliusas.

Na ir galiausiai, tai ir pamokos sau pačiam. Skamba kaip šioks toks paradoksas, bet iš dalies tai yra Richard Feynmann technika. Bandant pateikti turinį aiškiai ir paprastai, pats geriau jį išmoksti. Ir netgi atmetus pačius video - išmokstu naujų SEO dalykų, video bei garso montavimo subtilybių, su kuo natūraliai nesusidurčiau, nes dirbu kitoje sferoje.

Autorius

Šarūnas Navickas
Šarūnas Navickas
Projekto iniciatorius, video autorius, puslapio programuotojas

Šiuo metu Duomenų Inžinierius Ovoko

Komentarai
Šis puslapis naudoja sausainėlius Kam naudojami sausainėliai?